Construit în două etape principale, acum având în întregime forma literei „L”, castelul Macea atrage sute de turişti, în special studenţi. Cei care nu au fost în vizită trebuie să ştie că în preajma acestuia se află şi un parc dendrologic.
Prima parte a castelului, până la turnul cel mare, decorată pe frontispiciu cu stema familiei Cernovici, sculptată în piatră, provine dinainte de 1862, fiind precedată de o clădire datând din secolul al XVIII-lea. Aripa dreaptă, dincolo de turn, s-a ridicat între 1862 şi 1886 cand i s-au adăugat şi clădirile anexe. Cu această ocazie complexul a primit amprenta secessionului. Începând cu 1956-1957, castelul, de proporţii impunătoare, a fost restaurat.
Localitatea Macea este situată la 23 kilometri de municipiul Arad. Proprietatea pe care se înalţă acum castelul a aparţinut de-a lungul timpului mai multor familii de nobili austrieci, muntenegreni sau maghiari.
Specii rare de arbori şi arbuşti
Parcul dendrologic în incinta căruia se găseşte castelul este unic prin raritatea speciilor de arbori şi arbusti existente aici. Localnicii spun că singurele dovezi care pot atesta vechimea parcului sunt exemplarele monumentale de arbori a caror vârstă este de circa 250 de ani. Dintre aceştia amintim două exemplare din Ginka biloba, originar din estul Chinei, opt exemplare diferite din Taxus baccata, patru exemplare din Juglans nigra (nucul negru) originar din America de Nord, cinsprezece exemplare din Corila colurna (alunul turcesc), originar din Asia de Vest, dar si multe alte exemplare ce trezesc interesul vizitatorului. Parcul prezinta importanţă şi prin gigantismul unor specii de quercinee, platan, tei, fiind totodată şi un excelent loc de recreere.
Sufletele moşierilor se întorc la castel
Pe vremuri în interiorul castelului nobilii îşi primeau oaspeţii, se organizau concerte, baluri se aduceau trupe