Costul mediu de ocupare a spaţiilor de birouri din Bucureşti va creşte cu 2,7% pe an, până în 2015. Cu toate acestea, piaţa bucureşteană de birouri, alături de cea din Budapesta, vor rămâne cele mai ieftine din Europa, conform unui studiu anual, emis săptămâna trecută de compania DTZ.
Piaţa de birouri din Budapesta va cunoaşte o majorare peste media Europei a costurilor de ocupare, marcând o creştere cu 2,4% pe an, până în 2015.
Costurile medii de ocupare a spaţiilor de birouri din Europa vor creşte cu 2% pe an până în 2015, conform studiului DTZ.
Creşterea chiriei pentru spaţiile de birouri determină o creştere a costurilor de ocupare în Europa. Şi celelalte cheltuieli, cum ar fi taxele de proprietate şi costurile de mentenanţă, urmează, de asemenea, un trend ascendent.
Cu toate acestea, chiriaşii vor beneficia în continuare de economii substanţiale, în multe pieţe din Europa. Creşterea va fi mai redusă în Europa, comparativ cu restul regiunilor de pe glob, iar până în 2015, costurile de ocupare vor rămâne cu 11,7% mai mici, decât valoarea atinsă în perioada de vârf, în 2007.
Dintre pieţele europene stabile, costurile de ocupare sunt prognozate să crească într-un ritm mai accelerat în Munchen (2,8% pe an) şi în Paris zona centrală de afaceri, (2,7% pe an), unde cererea va depăşi în scurt timp stocul limitat de spaţii de birouri de tip prime.
Acest fenomen va determina ca nivelul costurilor de ocupare în zona financiară a Parisului să se situeze aproape de cele din Geneva, considerată a fi cea mai scumpă locaţie de birouri din Europa continentală. Aici, costurile de ocupare pentru spaţiile de birouri sunt estimate să atingă valoarea de 19.220 dolari pe unitate de lucru, până în 2015.
Geneva şi Benelux, cele mai mici scumpiri
Ocupanţii spaţiilor de birouri din Geneva şi Benelux vor