Profesorii olteni nu mai sunt testaţi psihologic anul acesta gratuit, ci pe banii primăriilor, la cabinete de medicina muncii.
Centrul Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională de pe lângă Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt nu mai efectuează în acest an testarea psihologică anuală a profesorilor. Dacă în ultimii patru ani cele circa 6000 de cadre didactice oltene au fost testate gratuit la centru, anul acesta vor trebui să meargă la cabinete de medicina muncii sau la cabinete individuale de psihologia muncii. „Fiecare director de şcoală are obligaţia, atunci când se împlineşte un an de la ultima testare psihologică a cadrelor didactice, de a contacta un psiholog pentru a veni în unitate. Centrul de Resurse nu mai poate efectua această testare, deoarece niciunul dintre psihologii noştri nu este atestat în acest sens, nu deţine autorizaţie de liberă practică”, declară directorul CJRAE Olt Lucia Drăghicean.
Potrivit acesteia, plata testării cade în sarcina angajatorului, în speţă consiliul local. Aşa că primăriile, care abia scot de la buget bani pentru decontarea transportului, vor trebui să deconteze şi testarea, care costă între 50- 60 de lei pentru o persoană. „Anul trecut nu am avut niciun caz de identificare a vreunui profesor cu probleme. Acolo unde au fost suspiciuni privind unele tulburări psihocomportamentale s-au făcut recomandări în vederea tratării. Este vorba de vreo 15 depresii uşoare”, mai spune Drăghicean.
Unii primar plătesc, alţii îi pun pe profesori să achite testarea
Noua plată nu a căzut prea bine primarilor, cu atât mai mult cu cât banii necesari nu au fost prevăzuţi în buget. Dacă primarul comunei Bobiceşti Ilie Chitez declară că va face tot posibilul pentru a achita contravaloarea testării, chiar dacă are peste 40 de profesori în localitate iar suma nu este deloc de ignorat pentru bugetul unei primării rurale,