Noul Cod al Muncii a fost analizat luni de reprezentanţii tuturor părţilor sociale în cadrul unei dezbateri speciale organizate de ziarul "Adevărul".
Principalele chestiuni trasate în timpul dezbaterii pe tema Codului Muncii:
Andreea Paul Vass, consilierul premierului Emil Boc:
- Schimbarile operate pe Codul Muncii vor duce la stabilizarea economica.
- In criza avem de ales intre a diminua rata de ocupare sau a reduce temporar numarul orelelor de munca.
- Andreea Paul Vass a dat cateva exemple de buna practica din mai multe tari europene referitoare la imbinarea invatarii continue cu formele de protectie oferite la concediere.
Dan Matei Agathon, purtator de cuvant Alianta Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR):
- Vreau sa demitizez cateva chestiuni spuse in timpul dezbaterilor pe Codul Muncii.
- Mitul 1: faptul ca modificarea Codului va aduce sute de mii de locuri de munca. Nu este asa. Nu este suficienta aceasta schimbare legislativa, ea trebuie acompaniata de alte masuri, pentru a scoate la suprafata locurile de munca la negru sau gri.
- Al doilea mit ne este ca noul Cod va aduce sclavagismul in Romania. Nu este adevarat, deoarece exista astfel de legi in tarile occidentale si nu s-a intamplat nimic, nu am vazut ca salariatii de acolo sa fie exploatati de catre patron. Legile care se aplica muncitorilor de la Fiat, Italia, se pot aplica si muncitorilor de la Renault, Romania.
Peter L. Imre, director general "Adevarul Holding":
- Nu se poate vorbi de un numar exact de noi locuri de munca, insa, in mod cert, noul Cod al Muncii va stabili principiile si va pune bazele aparitiei unor noi locuri de munca.
- Noul Cod aduce responsabilitate. Piata muncii este o piata ca oicare alta. Nu este cu nimic mai neconcurentiala decat celelalte piete.
- Dupa 44 de ani de etatism neferic