Tragedia încă în desfăşurare din ţara niponă ridică o serie de întrebări cu tentă apocaliptică. Cât de puternic poate fi cel mai puternic cutremur din România? Sau cât de mare este riscul ca un seism neaşteptat de intens să provoace hazard nuclear în Carpaţi?
Romanialibera.ro a încercat să analizeze aceste ipoteze fără panică sau alarmism, ci dintr-o perspectivă ştiinţifică.
"Fenomenele naturale au o probabilitate mai mică sau mai mare. Ştiţi cum se spune la meteo: ‘e posibil' să plouă sau ‘sunt aşteptate ninsori'. Când spunem că în România nu poate fi un cutremur la fel de mare ca în Japonia ne referim la probabilitatea ca acest lucru să nu se producă. Deci, probabil nu vom avea un cutremur cu magnitudinea mai mare de 7,4. Dar nimeni nu poate exclude cu totul această variantă", spune directorului Institutului Român de Seismologie Aplicată, Victorin Toader.
"Cutremurul de 8 ar fi un caz excepţional"
Seismologul îşi curmă însă bursc analiza şi formulează un scenariu demn de Armaghedon: "Am putea avea un curtemur de 8 sau mai mare doar dacă ne-ar lovi un meteorit".
Dar seismologul Victorin Toader nu vorbeşte la întâmplare. Oferă o explicaţie ştiinţifică: "În zona seismologică Vrancea sunt trei plăci tectonice care se întrepătrund. La intersecţia lor există un corp care se deplasează în jos, pe verticală. Unii cercetători spun că e vorba despre un fragment de meteorit, infiltrat acolo cu foarte multă vreme în urmă. În orice caz, acest corp coboară extrem de lent. De fiecare dată când se mişcă, se produce un cutremur. Faptul că se mişcă aşa încet face ca seismele din România să nu fie puternice. De asta spun că ar trebui să se întâmple ceva extraordinar pentru ca mişcarea acestui corp să fie accelerată într-atât încât să avem un cutremur distrugător".
În afara acestei excepţii, zonele seismice din România şi Japonia nu pot fi comparate,