Fiecare cartier al Aradului are istoria lui, istorie pe care mulţi dintre arădeni nu o cunosc. De exemplu, cartierul Micălaca este cel mai populat din oraş, cu o populaţie estimată la aproximativ 50.000 locuitori. Iniţial cartierul a fost o comună, iar ulterior a fost înglobat în oraşul Arad, devenind un cartier al acestuia.
În vara anului 1906, fizicianul maghiar Lóránd Eötvös a efectuat experimente fizice de gravimetrie în comuna pe atunci numită Mikelaka.
Prin măsurătorile efectuate cu pendulul Eötvös s-au colectat date în sprijinul teoriei echivalenţei dintre masa inertă şi masa grea. ("Principiul Echivalentei Slabe").
Biserica ortodoxă nouă din cartierul Micălaca
Prin strădania credincioşilor şi sub păstorirea preotului paroh Romulus Furdui, la 8 septembrie 1930 s-a pus şi s-a sfinţit piatra fundamentală a actualei biserici cu hramul„Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril”.
Construirea bisericii a durat patru ani (1930-1934) şi a fost efectuată conform proiectului arhitectului Silvestru Rafiroiu, cel care a conceput şi „Crucea Martirilor” („Troiţa”) din parcul Eminescu, precum şi alte edificii din Arad. Biserica este aşezată pe un soclu înalt de piatră cioplită, zidurile sunt de cărămidă, iar acoperişul este învelit cu tablă. Lungimea sa este de 17,50 m, iar lăţimea de 8 m. Interiorul bisericii are o capacitate de 350 de credincioşi. Situată lângă şoseaua Arad-Deva (Calea Radnei, azi strada Iuliu Maniu), ea se află sub nivelul acesteia, datorită construirii viaductului de deasupra căii ferate Arad-Timişoara, în anii ’77-’78, fapt care a determinat o înălţare corespunzătoare a şoselei însăşi.
În cartierul respectiv mai este: Biserica ortodoxă veche din (1845), Biserica romano-catolică (1929), Biserica baptistă Maranata, Biserica penticostală, Biserica ortodoxă Splaiul Magheru, Biserica greco-catolică, Bis