Calamităţile naturale recente, dar şi situaţia politică din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu ar putea reprezenta factori ce vor conduce la continuarea trendului ascedent în ceea ce priveşte preţurile alimentelor şi ale materiilor prime, relevă un raport al Băncii Reglementelor Internaţionale (BRI). Sursa: REUTERS
Preţurile materiilor prime au crescut pe fondul îngrijorărilor tot mai mari legate de o producţie în scădere şi de o cerere în creştere.
În cazul scumpirii produselor alimentare, ele au fost în principal determinate de efectul inundaţiilor din Australia şi de nivelul redus al recoltelor din Ucraina, Rusia, China şi Pakistan. Cele mai vizibil impact a fost la grâu, notează autorii raportului.
Creşterea rapidă a preţurilor la produsele alimentare a fost însoţită de creşteri semnificative ale poziţiilor deschise pe pieţele futures (în special pe grâu, porumb şi soia) acestea având cea mai puternică dinamică şi reflectând existenţa unor stocuri mici.
Uşoara accelerare în termeni anuali a inflaţiei în trimestrul IV al anului trecut a fost cauzată de şocuri adverse din partea ofertei.
Aceste şocuri au fost generate de influenţa creşterii cotaţiilor ţiţeiului pe plan mondial asupra preţurilor interne ale combustibililor, precum şi de menţinerea tensiunilor pe pieţele internaţionale agroalimentare, arată raportul BRI.