Tot mai multi romani apeleaza la recoltarea si stocarea celulelor stem din cordonul ombilical, a subliniat marti, la TV Ziare.com, Tudor Panu, director general al Cord Blood Center Romania, prima banca de celule stem din tara.
Acesta le-a vorbit cititorilor Ziare com despre celulele stem, ce sunt ele, la ce folosesc, cum se recolteaza, cat costa procedurile, dar si despre faptul ca tratamentul cu celule stem nu garanteaza vindecarea.
"Din ce in ce mai multa lume in Romania decide sa recolteze celule stem din cordonul ombilical la nasterea copilului. Noi avem, in acest moment, 45.000 de clienti in Romania, in cele doua banci ale noastre, cea de la Bucuresti si cea de la Cluj", a afirmat Tudor Panu.
In privinta pretului procedurii, acesta poate parea mare daca nu se ia in calcul faptul ca viata unui om poate fi salvata, in cazul in care sufera de anumite boli de sange.
"Cord Blood Center are cea mai flexibila politica de preturi de pe piata recoltarii de celule stem. Pentru recoltare, transport si stocare, se platesc 3.270 de lei, ceea ce inseamna aproximativ 750 de euro, urmand ca ulterior, pe o perioada nedefinita, proprietarii acelei grefe sa plateasca o suma de 190 de lei/anual pentru mentinerea si stocarea acesteia.
Daca investitia initiala, care presupune mai multe etape, presupune un efort pentru multi compatrioti, stocarea ulterioara nu cred ca pune mari probleme", a precizat specialistul invitat la TV Ziare.com.
Celulele stem pot trata mai multe boli ale sangelui - aproximativ 70 la numar - intre care Tudor Panu a subliniat leucemiile si limfoamele. In combinatie cu telocitele, celulele stem pot trata si infarctul miocradic si alte boli cauzate de tesuturi degenerate.
Cord Blood Center tocmai a lansat un parteneriat cu Institutul "Victor Babes", medicii de acolo descoperind ace