Formarea preturilor pentru gaz si curent electric in Romania este lipsita de transparenta datorita intermediarilor.
In repetate randuri se aude in Romania argumentul, inclusiv la Ministerul Economiei, ca implementarea unei burse independente de energie ar duce la marirea preturilor pentru curent si gaz la consumatorii finali. Este acest lucru adevarat sau doar argumentul „killer” al acelor interese care vor sa tina comertul cu energie in intuneric?
Costurile energiei pentru consumator au patru componente, si anume: costurile de producere/extractie sau cumparare ale energiei electrice sau ale gazului de la locul producerii sau obtinerii acestora; costurile de transport stabilite de regulator in reteaua electrica; marjele (adaosurile) comerciantilor intermediari si ale celor care aprovizioneaza clientii, precum si impozitele si taxele catre stat.
Dezvoltarea din ultimile doua decenii din Romania a condus, potrivit relatarilor din mass-media, la o situatie in care pentru producatorii de curent, respectiv cei care extrag gazul, preturile de livrare sunt tinute mult sub nivelul international, iar structurile lipsite de transparenta ale comertului intermediar, fie direct sau in piata comerciala a operatorului de energie electrica din Romania, au mari marje de profit si astfel costurile de achizitie ale energiei se apropie considerabil de nivelul international al preturilor pentru furnizorii finali ai clientilor casnici cat si din economie.
O bursa de energie este o piata comerciala care, cu reguli transparente de piata, sta la dispozitia tuturor antreprizelor care se ocupa de producerea, comercializarea si distributia energiei cat si la dispozitia marilor consumatori de energie, pentru ca acolo sa se puna fata in fata ofertele si cererea si astfel sa se stabileasca pretul de piata. Legat de aceasta trebuie sa se faca o diferenta intre produsele