Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au stabilit, ieri, că înalta faţă bisericească a colaborat cu Securitatea, fiind racolat în 1975. Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, Înalt Preasfinţia Sa Pimen, rămâne cu verdictul CNSAS, conform căruia a colaborat cu Securitatea, cu pseudonimele „Sidorovic“ sau „Petru“.
Citiţi şi:Fiul părintelui Galeriu, acuzat că a turnat la Securitate
Curtea de Apel Bucureşti a decis ieri să respingă apelul lui Pimen (pe numele real Vasile Zainea) la hotărârea CNSAS din 2007 când faţa bisericească a fost catalogată ca turnător al Securităţii. ÎPS Pimen (72 de ani) ar fi fost racolat de Securitate în 1975, pe când era la Mănăstirea Putna. Sfinţia Sa nu a semnat un angajament, ci ar fi furnizat informaţii despre străinii care vizitau sau se cazau la lăcaşul de cult.
Conform CNSAS, ÎPS Pimen „a furnizat informaţii şi a fost utilizat ca informator de către IJ Suceava sub numele conspirativ Sidorovic, în perioada 1975-1988". Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii susţine că notele date de Pimen ofiţerilor de Securitate erau sub numele conspirative „Petru" sau „Sidorovic". Una dintre notele informative a fost semnată chiar cu numele real „Pr. Pimen".
„Datele obţinute le furniza verbal. După venirea sa la Suceava a fost atras şi mai mult la colaborare, iar informaţiile ce le obţinea le furniza în scris, deşi nu era înregistrat la noi ca sursă. După întoarcerea de la o specializare în RFG, la 30 iunie 1977, Zainea Vasile a fost înregistrat ca informator intern de către DIE în scopul pregătirii lui cu sarcini în exterior, având numele conspirativ Petru", susţine CNSAS.
Plătit cu 200 de dolari pentru o misiune în SUA
În 1979, Pimen ar fi fost inclus într-o delegaţie a Patriarhiei Române care s-a deplasat în "Galaxia" (nume conspirativ pentru America - n.r.). ÎPS Pimen, cu nume