Centrele maternale le devin casă, timp de un an, mamelor care nu au unde locui, dar şi celor care ajung victime ale violenţei în familie. Şapte femei şi copiii lor sunt găzduite în adăposturile Direcţiei Generale de Asistenţă Socială Olt.
În judeţul Olt există două centre maternale: la Slatina, cu o capacitate de 8 cupluri mamă-copil, şi la Corabia, cu o capacitate de 5 cupluri. Timp de un an de zile, persoanele aflate în situaţia de risc în ceea ce priveşte separarea copilului de familie beneficiază de cazare, masă şi consiliere psihologică, specialiştii Direcţiei de Asistenţă şi Protecţia Copilului Olt încercând să evite abandonarea micuţilor, reintegrarea lor în familie şi chiar găsirea unui loc de muncă pentru mame.
„În prezent, avem în centru o mamă de 28 de ani, din Balş, cu un copil de 11 luni, provenită dintr-un fost centru de plasament; o mamă de 33 ani, din Vitomireşti, cu 4 copii, victimă a violenţei în familie; o mamă de 33 ani din Voineasa, cu 4 copii, preluată de la un centru maternal din Gorj. Le supraveghem permanent, copiii merg la şcoală sau grădiniţă, avem educatori cu care-şi fac temele, asistenţă medicală, consiliere psihologică şi mediem reintegrarea lor în familie”, declară Mariana Smarandache, coordonatorul centrului.
Scăpată de bătăile soţului
Mihaela M., din Vitomireşti, are 33 de ani şi patru copii, cu vârste între 11 luni şi 12 ani. A îndurat 12 ani bătăile soţului şi umilinţele la care era supusă, dar ultima, din vara anului trecut, a determinat-o să-l părăsească. A fugit cu fetiţa cea mică, ulterior asistenţii DGASPC reuşind să-i aducă în centrul maternal şi pe ceilalţi. „Mă bătea mereu şi mă punea să merg în genunchi prin bătătură. Ultima dată m-a desfigurat. Acasă şi copiii stăteau cu frică, iar cel mare când a ajuns aici era traumatizat şi tremura de frică să nu vină după el”, povesteşte femeia. Deş