Un studiu realizat în 2010 pe ambele maluri ale Atlanticului şi dat publicităţii anul acesta la mijlocul lunii martie, cu câteva zile înainte de intervenţia militară în Libia, arată o diferenţă semnificativă între opiniile americanilor şi cele ale europenilor pe tema necesităţii războiului. Atât liderii cât şi populaţia din Europa sunt mai puţini dispuşi să susţină o soluţie militară, în general sau în cazuri concrete, precum Iranul, comparativ cu aliaţii din SUA, arată studiul Transatlantic Trends, dat publicităţii de German Marshall Fund. Sursa: REUTERS
Studiul prezintă rezultatele a două sondaje care analizează opinia populației generale, respectiv a „liderilor” din Europa și SUA, prin lideri înţelegând lideri politici, din domeniul economic, din rândul sindicatelor, jurnalişti sau experţi ai think-tank-urilor.
La întrebarea „Este războiul uneori necesar pentru obţinerea dreptăţii?”, doar 28% dintre europeni, reprezentanţi ai publicului general, răspund pozitiv. Chestionaţi au fost inclusiv cetăţeni din România. Comparativ, 76% dintre americani spun că sunt de acord, uneori, cu soluţia militară.
Liderii din Europa şi SUA sunt ceva mai pregătiţi de război. La aceeaşi întrebare răspund pozitiv prin urmare 43% dintre liderii din Europa şi, semnificativ, nu mai puţin de 83% dintre liderii SUA.
Opinia a fost divizată în Europa pe tema unei intervenţii în conflictul din Libia - Franţa şi Marea Britanie au susţinut puternic însă această variantă. Washingtonul s-a arătat iniţial reticent în privinţa soluţiei militare, dar hotărârea ulterioară a administraţiei americane în acest sens a fost decisivă pentru adoptarea rezoluţiei în Consiliul de Securitate al ONU şi pentru începerea ostilităţilor.
Un caz concret: Iranul
Studiul abordează şi un caz concret – programul nuclear al Iranului, pentru a observa ati