ICR Madrid şi Filmoteca Spaniolă prezintă ciclul \"România. Istorii recente\". Adina Brădeanu a rezumat schimbarea la faţă a documentarului românesc.
ICR Madrid şi prestigioasa Filmotecă Spaniolă colaborează pentru prima dată. Instituţia este una dintre cele mai respectate aşezăminte de cultură spaniole, cu o activitate de peste jumătate de secol în domeniul arhivei, cercetării şi prezentării filmului de calitate. Prima proiecţie a fiecărei sesiuni din ciclul de film "România. Istorii recente" (18-31 martie) este însoţită de prezentări realizate de Adina Brădeanu, cercetător - Centre for Production and Research of Documentary Film - Universitatea din Westmister (Londra), Julio Soto - regizor, Kees Bakker, director de programe - Institutul Jean Vigo (Perpignan), Antonio Weinrichter, scriitor, profesor şi curator programe cinematografice. Cele şase programe ale ciclului includ 13 pelicule, şi combină producţii anterioare anului 1989 sau filme realizate imediat după această dată, cu documentare produse în ultimii ani în România. Cea mai veche peliculă prezentată este documentarul "Stuf" de Titus Mesaroş, din 1966, iar cea mai nouă, "Kapitalism, reţeta noastră secretă", filmul lui Alexandru Solomon din 2010, prezentat în premieră în Spania.
Standardele documentarului
"O dată esenţială pentru România este decembrie 1989, pentru că aceasta rupe istoria între «înainte» şi «după». Pe asta am bazat şi programul ciclului, veţi observa că în fiecare seară vom avea un documentar de scurtmetraj şi unul de lungmetraj. Cel dintâi este de obicei realizat în perioada comunistă, cu excepţia documentarului din această seară, realizat după 1989, dar care se referă la perioada anterioară. Lungmetrajele din fiecare seară sunt realizate după 1989", a declarat Adina Brădeanu în deschiderea ciclului de film documentar "România. Istorii recente", care a debutat la