Chiar dacă va ajunge în România, norul radioactiv provenit de la centrala Fukushima, aflat deasupra Franţei, nu va reprezenta niciun pericol pentru oameni şi culturi. Aşa susţine directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu. Sursa: Reuters
Sandu a precizat pentru EVZ că norul ar putea ajunge deasupra României, dar depinde "de cum bate vântul". Oricum, concentraţia de substanţe radioactive pe care o conţine în acest moment este de 10.000 de ori mai mică decât în cazul accidentului de la Cernobâl.
Norul e deasupra Franţei
Norul radioactiv care provine de la centrala Fukushima a ajuns astăzi deasupra Parisului, potrivit reprezentanţilor Autorităţii Franceze de Siguranţă Nucleară, citați de Le Figaro. Nivelul de radiaţii este foarte scăzut şi nu pune în pericol sănătatea populaţiei.
Autorităţile dau asigurări populaţiei că nivelul radiaţiilor va fi de "1.000 până la 10.000 de ori" mai mic decât cel înregistrat în 1986, după accidentul de la Cernobâl.
"Radioactivitatea va fi la un nivel extrem de scăzut şi nu va avea efecte asupra sănătăţii", afirmă Andre-Claude Lacoste, preşedintele Autorităţii Franceze pentru Siguranţa Nucleară (ASN).
Cele 170 de balize ale Institutului pentru Protecţia Radioactivă şi Siguranţa Nucleară (IRSN) nu sunt suficient de sensibile pentru a detecta particulele radioactive provenind de la Fukushima.
„Dozele care vor veni din Japonia spre Statele Unite şi Europa nu pot fi detectate de aceste aparate”, explică Didier Champion, director în cadrul IRSN, precizând că vor fi prelevate mostre prin cele şapte staţii de verificare a calităţii aerului.