Este ceea ce i se potriveşte zilele acestea lui Novak Djokovici
"Viitorul este trecutul cu semn contrar" scrie Vladimir Nabokov într-una dintre frumoasele sale povestiri. Cum adică? Ai fost bun şi devii rău? Sau invers? Sînt lucrurile atît de simple? Sau simpliste, mai degrabă. Nu. E, probabil, o expresie a micilor metamorfoze pe care le presupune maturizarea. Modelările de ton şi nuanţă. Schimbările de voce interioară. Covertirile din dinari în dolari şi invers. Bine, bine, şi prezentul? El ce semn are? Din cîte ştiu, în matematică nu există neutralitatea, acele Elveţii ale cifrelor, şirurilor şi limitelor. Păi, să vedem, s-o luăm pe rînd.
Trecut înseamnă un băieţel de 7 ani căruia i se ia un interviu în timp ce jongla timid cu o rachetă cît jumătate din el. Şapca întoarsă cu cozorocul la spate, ochii cu sclipiri verzui şi tenul stropit cu aluniţe, o privire limpede şi curajoasă.
Trecut înseamnă o zi de naştere de 12 ani cînd băiatul a auzit pentru prima oară zgomotul bombelor trîntite de trupele NATO peste Belgrad, căutînd să atingă centrala termoelectrică de la Veliki Crljeni. Atunci a văzut pentru prima oară că mamei lui îi poate fi frică.
Trecut înseamnă o zi de septembrie la Bucureşti, cînd un adolescent de 17 ani şi jumătate cîştiga primul său meci profesionist în circuitul ATP, în faţa francezului Arnaud Clément. O urmă de umor, cînd a mimat că-şi aruncă racheta în tribună, o siluetă subţire, un talent gata să irumpă.
Trecut înseamnă o finală la US Open la cîteva săptămîni după ce Roger Federer spunea despre el că nu e un adversar demn de luat în seamă pînă nu dispută un asemenea meci.
Trecut înseamnă să imiţi diverşi jucători şi jucătoare la antrenament, apoi să uploadezi filmuleţele pe youtube cu mîna ta. Să fii rugat să faci cîte o scurtă repriză de show în care reproduci gesturile şi m