Pentru că actualul context economic a dus, în toate ţările comunitare, la o creştere accentuată a şomajului, Comisia Europeană a decis că e cazul să se pună mult mai mult accent pe reconversia profesională, care să permită recalificarea şomerilor, pentru obţinerea unor slujbe căutate de piaţă. În acest sens au fost puse la dispoziţia celor interesaţi o grămadă de oportunităţi de finanţare europeană pentru organizare de cursuri de reconversie profesională, oportunităţi care au fost valorificate şi la Timişoara.
“Reinventare” profesională
Aproape 76 de milioane de europeni de vârstă activă sunt necalificaţi sau au calificări inferioare, în timp ce piaţa muncii solicită din ce în ce mai des angajaţi calificaţi. Se estimează că această tendinţă se va amplifica în următorii zece ani, ceea ce va face ca tinerii şi adulţii fără competenţe adecvate să-şi găsească din ce în ce mai greu un loc de muncă. Chiar dacă vor intra pe piaţa muncii, aceştia vor câştiga mai puţin decât personalul calificat.
Tocmai de aceea, Comisia Europeană şi-a propus prin noua strategie privind formarea profesională să permită celor aflaţi în căutarea unui loc de muncă deprinderea unor competenţe profesionale căutate de piaţa muncii, prin cursurile de reconversie profesională, care “încurajează creativitatea şi spiritul antreprenorial şi facilitează învăţarea de-a lungul vieţii pentru persoane de orice profesie şi indiferent de calificare”.
Oficialii C.E. vor în acest sens ca persoanele cu venituri scăzute, cu nevoi speciale sau persoanele în vârstă să aibă acces la cursuri de formare profesională. Şi, de aceea, în ultimele luni, Comisia Europeană a creat foarte multe oportunităţi de finanţare pentru înfiinţarea mai multor instituţii care să ofere formare profesională, urmând să se stabilească unele standarde comune pentru formarea