Nu e niciun secret că, în ultimii ani, în perioada premergătoare alegerilor, numărul localităţilor a crescut spectaculos în majoritatea judeţelor ţării, multe sate fiind promovate la statutul de comune, în paralel cu transformarea în oraşe a comunelor ceva mai mari. În Timiş, acest proces, stopat temporar de criză, ar putea continua în perioada următoare, primele pe lista de priorităţi fiind satele Moşniţa Veche, Grabaţ şi Bulgăruş care aspiră la statutul de comune. Cu toate acestea, sunt multe Primării din rândul celor create recent care se chinuie să reziste, acoperindu-şi doar cheltuielile minime de finanţare din bugetele tot mai mici de la an la an. În aceste condiţii, voci din Consiliul Judeţean Timiş spun că înfiinţarea unor noi comune ar fi un act de inconştienţă.
Planuri noi legate de creşterea eşantionului de comune
Deşi multe dintre Primăriile timişene au bugete care nu le permit realizarea nici măcar a unor investiţii minime, şi nu le ajung nici pentru acoperirea pe întreg anul a cheltuielilor de subzistenţă ale aparatului administrativ, procesul de înfiinţare a unor noi comune în Timiş ar putea continua în perioada următoare, favorizat de apropierea momentului alegerilor locale. Moşniţa Veche, Grabaţ şi Bulgăruş, actuale sate dar, probabil, viitoare comune, sunt pe lista de priorităţi şi şi-ar putea dobândi noul statut chiar în următoarele luni.
Continuarea acestui proces de înfiinţare a unor noi comune în judeţ nu e văzut însă prea bine de către o serie de reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Timiş, care spun că bugetul, aşa cum e împărţit, nu ajunge nici pentru comunele deja existente. “E foarte clar că, inclusiv în Timiş, în ultimii ani, au fost transformate forţat unele sate în comune, şi comunele, în oraşe, pe baza unor calcule strict electorale, care nu prea au ţinut cont de realitatea loca