Pentru ca vineri este sarbatoare, Buna Vestire sau Blagovestenia, Biserica noastra crestin ortodoxa da dezlegare la peste. Asta inseamna ca tot credinciosul ortodox, dar mai ales cei care tin postul Pastelui cu respect si credinta, se pot bucura de peste si binefacerile lui pentru sanatatea organismului uman.
Nutritionistii recomanda consumul de peste deoarece prin compozitia sa acesta mentine inima sanatoasa. Pestele este un aliment indispensabil, bun pentru sanatate, deoarece este sarac in grasimi si bogat in proteine, minerale si oligoelemente.
In compozitia sa, pestele are acizi grasi omega3, grasimi sanatoase, pe care organismul nu le poate produce singur si care au efecte benefice asupra inimii si vaselor de sange.
Acizii grasi omega3 fluidizeaza sangele, scad tensiunea si colesterolul, imbunatatesc capacitatea de invatare si memorare si stimuleaza imunitatea. O portie de peste de o suta de grame furnizeaza organismului, pe langa acizi grasi omega3, cam jumatate din necesarul zilnic de proteine, vitaminele A, B si D si minerale, precum fosfor, seleniu si iod.
Se crede ca pestele oceanic este mai bun decat cel de apa dulce, deoarece este mai gras si mult mai bogat in acizii sanatosi omega3. Merluciul, hamsia, sardina, tonul, macroul, somonul, stavridul sunt doar cateva nume de peste oceanic care poate fi procurat de la magazinele special amenajate ori de la supermarket-uri.
Dintre pestii de apa dulce, crap, caras, biban, platica, pastravul este cel mai bogat in acizi grasi omega3, la nivel apropiat de pestele oceanic, iar somnul este cel mai sarac.
Carnea pestilor de balta si de rau este mult mai usor de digerat decat cea a pestilor oceanici si, pentru ca are de doua ori mai putine calorii decat a acestora, este recomandata si in curele de slabire.
Pestele poate fi gatit pe grata