În urma procesului de recalculare a pensiilor militare de stat, Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate, în Rezervă şi în Retragere a iniţiat la nivel naţional peste 12.000 de acţiuni în instanţă prin care a dat statul în judecată, solicitând anularea recalculării pensiilor militare. În Timiş au fost iniţiate peste 500 de acţiuni de acest gen, dosarul-mamut rezultat fiind în prezent pe rolul Tribunalului Timiş. Militarii în rezervă care au iniţiat acţiunea în instanţă spun că au şanse mari să câştige procesele, după ce o primă decizie de anulare a recalculării a pensiilor militare a fost dată la sfârşitul săptămânii trecute de către Tribunalul Teleorman.
Un dosar cu peste 500 de părţi
După cum au anunţat încă de la începutul anului, reprezentanţii Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, în Rezervă şi în Retragere au dat statul în judecată, solicitând anularea recalculării pensiilor militare.
Ca în majoritatea judeţelor în care sindicatul are reprezentanţe, şi în Timiş au fost iniţiate astfel de procese-maraton, care reprezintă o piatră de încercare pentru instanţele care şi aşa sunt aglomerate, din cauza numărului foarte mare de părţi din aceste dosare. “Până acum am depus în instanţă 435 de dosare, şi mai avem încă 100 care vor fi depuse în perioada următoare. Sperăm să avem parte de o decizie favorabilă, pentru că noi nu ne judecăm cu statul numai pentru chestiunea legată de pensii, ci şi pentru chestiuni de principiu, cum ar fi statutul de militar. Dacă am fost o dată militari, eu nu cred că statutul acesta ne poate fi luat. Vrem să redevenim ce am fost”, ne-a declarat colonel (r) dr. Constantin Marian, preşedintele filialei Timiş a Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, în Rezervă şi în Retragere. În opinia sa, “acţiunea în instanţă e una mai civilizată. În plus, noi avem încă încreder