Credeţi că ar fi procedat la fel dacă ar fi fost vorba de un scandal similar în parlamentul român?
Juridic, vom vedea dacă Severin e vinovat sau nu, dar o demisie din PE sau din Parlamentul României nu ţi-o dai dacă eşti vinovat juridic, ci dacă eşti vinovat moral. Ca să încerci să salvezi o situaţie, pentru partidul tău, chiar şi pentru tine. Eu aş fi demisionat în locul lui. Adrian este pus într-o situaţie delicată, deja i-au sigilat birourile pe la Bruxelles. Chiar dacă va fi scos sau nu din partid în perioada următoare, el oricum a reuşit să-şi trântească uşa peste cariera politică cu prostia asta. Cred că-şi caută o soluţie de viitor şi de-aceea deocamdată stă pe loc şi nu ia nici o măsură.
România a primit o lecţie că prezumţia de nevinovăţie nu funcţionează când e vorba de responsabilitate morală. Credeţi că aceste practici ale UE ar trebui extinse şi la nivelul clasei politice româneşti?
Oamenii politici ar trebui să-şi schimbe atitudinea. E o chestie de educaţie până la urmă. Ai intrat într-un club, în clubul ăla, dacă te prinde că fumezi în toaletă, trebuie să-ţi dai demisia din club. Ce sunt partidele? Un număr de oameni care lucrează împreună. Mai e şi o chestie de demnitate.
Ar trebui PSD şi toate celelalte partide să procedeze şi în alte cazuri la fel cum s-a procedat cu Severin? Mă refer la Nicolescu sau alţi oameni implicaţi în scandaluri de corupţie. Pentru că, iată, criteriile de integritate funcţionează în PE.
În cazul Nicolescu noi rămânem la părerea că este vorba de o acţiune politică. Nu e cazul în ce-l priveşte pe Severin. Deci nu aş generaliza. Haideţi să discutăm de criteriile de integritate de la PDL. D-na Monica Macovei, care este liderul acestor idei, este cea care, atunci când era ministru, i-a dat maică-sii o casă a altora, iar judecătorul care a judecat cazul şi a încălcat legea în mod evident atunci a fos