Creditele de nevoi personale în lei ar putea deveni mai avantajoase decât cele în euro în perioada următoare, având în vedere că diferenţa de costuri între oferte a devenit foarte mică. În plus, aşteptările privind evoluţia indicilor monetari de referinţă sunt de partea împrumuturilor în lei.
Analiştii financiari iau în calcul în perioada următoare ca BNR să scadă dobânda de politică monetară, având în vedere că inflaţia este prognozată să se diminueze în anii următori. Acest lucru ar face posibilă o tendinţă de scădere a dobânzilor interbancare în lei, reperul după care dobânzile la credite sunt ajustate.
În cazul creditelor în euro, tendinţa este opusă. Banca Centrală Europeană (BCE) menţine dobânda-cheie la minime istorice, dar situaţia este pe cale să se schimbe. Sunt semnale că BCE are în vedere să promoveze o politică mai restrictivă, motiv care a generat deja o creştere a ratelor Euribor, dincolo de pragul de 1%. În timp, tendinţa va continua. Acest lucru va face ca la un credit obţinut în prezent în condiţii de dobândă variabilă, costul să crească în timp.
Reducerea dobânzii de politică monetară de către BNR, respectiv a creşterii acesteia de către Banca Centrală Europeană ar determina o mişcare similară a ratelor de dobândă la credite, întrucât acestea sunt indexate în funcţie de Robor şi Euribor.
Mişcări mici de curs pot avea efecte majore
Tendinţa generală în piaţă este însă ca împrumuturile în euro să fie mai ieftine decât cele acordate în lei, conform comparatorului Conso.ro. În acest sens, DAE medie la creditele de nevoi personale fără ipotecă în euro este în prezent de 17,70%, cu 1,8 puncte procentuale mai mică decât cea corespunzătoare împrumuturilor în lei, care se ridică la 19,50%.
Aşa cum se observă, diferenţele sunt foarte mici, iar mişcări uşoare ale cursului de schimb ar putea înclina balanţa