Ministerul Finanţelor Publice estimează că datoria publică nu va depăşi 40% din PIB până în 2013, potrivit "Strategiei de administrare a datoriei publice guvernamentale 2011-2013", aprobată, miercurea trecută, de Guvern.
Datoria publică totală va ajunge la 39,5% din PIB, în acest an, faţă de 37,9% din PIB, în 2010. De asemenea, Ministerul Finanţelor Publice mai estimează că aceasta va atinge nivelul de 38,8% din PIB, în 2012 şi la 37,3%, în 2013.
Estimarea Ministerului Finanţelor Publice se bazează pe revenirea creşterii economice, pe aprecierea monedei naţionale faţă de euro şi pe extinderea maturităţii tilturilor de stat.
"În contextul unei creşteri economice medii de 3,3% în perioada 2011 - 2013, odată cu implementarea măsurilor de consolidare fiscală începând cu anul 2011 (aplicarea legii salarizării unitare în sistemul bugetar, implementarea reformei sistemului de pensii şi aprobarea cadrului de cheltuieli bugetare pe termen mediu) şi respectarea calendarului agreat cu FMI şi Comisia Europeană de reducere a deficitului bugetar sub 3% din PIB în anul 2012, necesităţile de finanţare se vor reduce semnificativ, şi în consecinţă şi datoria angajată pentru acoperirea acestor necesităţi", se arată în documentul elaborat de Ministerul Finanţelor Publice.
Analiştii economici sunt optimişti în privinţa obiectivului stabilit de Ministerul Finanţelor Publice să menţină datoria publică sub 40% din PIB până în 2013. Potrivit acestora, condiţiile să ne încadrăm în prevederile "Strategiei de administrare a datoriei publice guvernamentale 2011-2013" sunt să avem creştere economică, iar deficitul bugetar să se reducă.
"Obiectivul este realizabil, în condiţiile în care ai creştere economică şi fondurile de care dispui să fie utilizate foarte bine", ne-a declarat Lucian Anghel, economist şef la Banca Comercială Română. Domnia sa ne-a mai preciz