Schimbul de elevi între localităţi pentru întregirea claselor este soluţia propusă astăzi de directorul MECTS Marius Bălaşa pentru lichidarea învăţământului simultan la Olt.
Fost inspector şcolar general al învăţământului oltean, directorul de Politici de personal şi reţea şcolară din cadrul Ministerului Educaţiei Marius Bălaşa a vorbit astăzi la lansarea campaniei naţionale în judeţul nostru „În educaţie tu faci legea de nota 10 (zece)” şi despre desfiinţarea învăţământului simultan. „Această formă de învăţământ, dacă ar putea intra în lichidare, ar fi foarte bine. În Olt se poate, judeţul clasându-se la jumătatea unui clasament naţional, primele 12 judeţe fiind cu relief muntos. Cu foarte puţine excepţii de infrastructură, este posibil să intre în lichidare. Trebuie optat pentru clase normale, compacte”, a spus Bălaşa.
Directorul a dat exemplu Alba Iulia, un judeţ îndrăzneţ, care a găsit o soluţie salvatoare: între localităţi apropiate din mediul rural se poate face schimb de elevi pentru întregirea claselor. „Rezultatul este fantastic. Într-o localitate se întregesc clasele primare, spre exemplu, în alta cele de gimnaziu. Se poate face şi la Olt, în mediul rural. Sunt doar câteva localităţi unde drumurile nu permit, dar pe viitor se poate rezolva”, a mai menţionat Bălaşa.
Compactarea claselor, în vizorul IŞJ Olt
Numărul de clase cu învăţământ simultan a fost deja redus la nivelul judeţului pentru următorul an şcolar. Cu acordul primăriilor, se vor desfiinţa de la toamnă 13 grădiniţe cu program normal şi două şcoli primare, iar trei şcoli gimnaziale vor deveni primare.