"Noi credem (n.r. Ambasada SUA) că ministrul Chiuariu a fost ales mai degrabă pentru loialitatea sa decât pentru competenţa sa. O interpretare indulgentă a numirii sale este că el va fi în cel mai bun caz sincer şi un muncitor neexperimentat ale cărui eforturi, cel mai probabil, nu vor ameninţa interesele oligarhilor ascunşi ai României", se arată într-o telegramă confidenţială trimisă de Ambasada SUA la Washington. Subiectul telegramei: "Experţii pun la îndoială devotamentul noului ministru al Justiţiei în eforturile anticorupţie."
"Contactele ambasadei care lucrează să promoveze reformele în justiţie şi în materie de anticorupţie şi-au exprimat îndoiala faţă de devotamentul pentru reformă al noului Ministru al Justiţiei, Tudor Chiuariu. Doi experţi, unul din partea delegaţiei Comisiei Europene în România şi al doilea din cadrul Ministerului de Justiţie, au precizat că eforturile noului guvern în materie de anticorupţie vor fi doar de imagine", se arată în telegrama ambasadei SUA.
Documentul continuă: "Dragoş Tudorache, task-manager Justţtie şi Anticorupţie al Comisiei Europene, a declarat pe 19 aprilie către oficialii politici ai ambasadei că noul ministru liberal al Justiţiei, Tudor Chiuariu, în vârstă de 30 de ani, < nu are nici o idee despre ce conduce > şi < nu are nici o prestanţă în faţa magistraţilor >, adăugând că < îl vor mânca de viu dacă va încerca vreodată să deschidă gura >."
Telegrama relatează şi declaraţiile făcute către oficialii politici ai misiunii diplomatice de către Laura Ştefan, Directorul Anticorupţie al Ministerului de Justiţie: "Întâlnirea ei iniţială cu < Tudor > (n.r. Tudor Chiuariu) când el era şeful corpului de control al Primului Ministru în 2005 ilustra faptul că nu prea ştia ce face, dar că era deschis să ajute şi că, deşi preocupat de imaginea sa, a reuşit să facă o treabă bună şi să primească o notă bună la Bruxe