• Datele statistice indica faptul ca populatia judetului scade in orase si creste la sate • Suntem pe primul loc in tara la numarul de locuitori din mediul rural • Sociologii spun ca fenomenul este firesc in conditii de criza
Criza economica pare sa afecteze si structura populatiei, ponderea dintre urban si rural fiind cu 0,5% mai mica in numai un an. Populatia judetului Iasi era in toamna anului trecut de 825,7 mii locuitori, cu aproximativ 4.300 mai putin decat in anul precedent. Pe medii de rezidenta, în urban s-a înregistrat o scadere de 1,4%, adica 5.700 persoane, în timp ce în rural s-a înregistrat o crestere de 1.400 persoane, ceea ce inseamna 0,3%.
Potrivit datelor centralizate de Directia Judeteana de Statistica (DJS), ponderea populatiei urbane din judet a scazut cu 0,5 puncte procentuale, de la 47,4% în 2009 la 46,9% în 2010, în timp ce la nivel national acest raport s-a mentinut constant, la 55,1%. Cu alte cuvinte, la Iasi creste numarul populatiei de la sate si scade cel inregistrat in orase. Aceasta tendinta se manifesta constant din 1990 si pana acum, in judet fiind inregistrat un procent de 4,5% din totalul populatiei rurale de la nivel national.
In acest moment, Iasul se situeaza pe locul I in ceea ce priveste numarul taranilor, cu doua pozitii mai sus decat in 1990. In municipiul Iasi sunt inregistrati aproximativ 309.600 locuitori, cu 6 mii mai putini decat in 2009.
Iesenii fug la tara din cauza saraciei
Specialistii sustin ca fenomenul depopularii oraselor in detrimentul satelor este un fenomen firesc, care se manifesta cu precadere in perioade de criza. "Fenomenul este complex si se manifesta de mai multi ani. Veniturile insuficiente, in perioade de criza, au facut ca unii ieseni sa se retraga la tara, la parinti sau la rude. O alta cauza tine de motive naturale. In anii '70 - '80 a fost populat a