Adrian Covic (44 de ani), medic primar în Nefrologie şi managerul Spitalului „C.I. Parhon“ din Iaşi, spune că medicul are datoria să facă orice efort pentru un pacient. Acesta a moştenit pasiunea pentru medicină de la părinţi, ambii medici cunoscuţi. A avut ocazii să practice Nefrologia în străinătate, dar nu a vrut să părăsească ţara.
„Adevărul": Când v-aţi hotărât să daţi la Medicină şi cum v-aţi ales Nefrologia?
Adrian Covic: Am dat la Medicină înainte de '89, deci sunt un produs al epocii de dinainte. Demn de subliniat este că atunci exista o mult mai mare atracţie către Medicină, pentru că atunci meseria de medic era mult mai apreciată. Paradoxal, pentru că s-a ajuns ca într-o perioadă de libertate medicul să fie mai desconsiderat de societate. Cu alegerea Nefrologiei este o poveste interesantă. Pe scurt, în anul VI am câştigat o competiţie pe universitate, unul dintre cele şase locuri care mi-a dat dreptul să merg cu o bursă obţinută de profesorul Cristian Dragomir în Anglia. Aşa am ajuns în preajma unei personalităţi extraordinare în medicina internă, un nefrolog deosebit, profesorul Peter Ackrill. Atracţia a fost reciprocă de la început şi practic am devenit într-un fel elevul lui favorit.
Ce studii clinice se fac în Nefrologie?
Noi suntem implicaţi de exemplu în tratamentul anemiei renale, în tratamente noi şi moderne, în terapii care încearcă să încetinească progresia deteriorării renale. Medicina este într-o fierbere extraordinară.
Care sunt cele mai frecvente probleme de rinichi cu care se prezintă pacienţii?
Este cert o creştere a numărului de bolnavi şi această creştere reflectă de fapt succesul medicinei. Pacienţii nu mai mor la 50 de ani, 60 de ani, aşa cum mureau înainte. Vârsta medie a pacienţilor internaţi în momentul de faţă este 70-80 de ani. De exemplu, în garda de ieri am avut nişte pacienţi de 90 de an