În timp ce directorul CET dă socoteală în faţa procurorilor DNA, instituţia pe care o conduce se apropie inevitabil de faliment. Fără un plan concret de revigorare a sistemului de termoficare din Iaşi, societatea rămâne o gaură neagră a municipalităţii, cu pierderi sistematice.
Directorul CET Iaşi şi-a început săptămâna la DNA
Bilanţul iernii care tocmai s-a încheiat este unul catastrofal. Cele cinci luni în care CET a furnizat agent termic populaţiei a scos din vistieria societăţii 63,6 milioane de lei pentru gazele naturale şi 5,7 milioane de dolari pentru cele aproape 58.000 de tone de cărbune achiziţionate de la concernul elveţian Vitol. Banii au provenit din bugetul de stat, din cel local şi din încasările de la populaţie.
Alba-neagra cu facturile la căldură
Deşi a vândut ieşenilor 182.850 de gigacalorii, sub formă de energie termică, CET a încasat cu mult sub aşteptări, în condiţiile în care valoarea medie a facturilor la încălzire în iarna 2010-2011 a atins jumătatea salariului minim pe economie.
Cărbune cu ţârâita pentru Iaşi. Miile de familii racordate la CET, în continuare ameninţate cu sistarea căldurii
Pierderile de la populaţie se ridică la 102,2 milioane de lei.
„Cu enorme dificultăţi financiare, am reuşit să depăşim iarna. Trebuie să găsim soluţii ca să intrăm într-un nou sezon fără probleme", a spus Dorin Ivana, directorul CET. Deşi şefii centralei speră să găsească soluţii rapid, datoriile centralei electrice depăşesc de patru ori patrimoniul privat. În timp ce patrimoniul privat este de 118,2 milioane de lei, datoriile CET se ridică la 495 de milioane. Restanţele se împart între datorii la stat, într-un procent de 55%, cele la furnizori, de 20%, şi restul de la populaţie.
Risipa banilor, politica CET
Asociaţiile de proprietari reclamă faptul că în fiecare lună facturile ieşenilor