Se poate spune că politicile de austeritate bugetară se aplică la nivelul ministerelor oricum, numai consecvent nu. Astfel, dacă pe unele sectoare se fac tăieri susţinute de drepturi salariale, şi reduceri masive de cheltuieli, în alte zone ale aparatului bugetar restrângerile de cheltuieli, programate de luni de zile, se anulează, pe considerentul că s-au găsit fonduri necesare pentru ca respectivele restructurări să nu se mai deruleze.
La sfârşitul săptămânii trecute, vestea plafonării majorării salariilor în Educaţie a venit concomitent cu ştirea conform căreia, deocamdată, se amână cele 10.000 de disponibilizări programate în cadrul structurilor Ministerului Administraţiei şi Internelor pentru că s-a realizat o “infuzie” de fonduri. Ambele anunţuri publice au stârnit nedumerire în Timiş.
Creşteri salariale stopate în învăţământ
Guvernul anunţa, la sfârşitul săptămânii trecute, o măsură care inflama sindicatele din sistemul educaţional : va promova în Parlament, posibil prin angajarea răspunderii, un proiect de act normativ care să plafoneze majorarea salariilor pentru profesori, pe considerentul că economia nu poate suporta la acest moment o creştere salarială de 50%. “Astăzi, România nu îşi poate permite să plătească majorarea salariilor profesorilor cu 50%. În momentul de faţă, în România, datorită unor practici judiciare neuniforme, există profesori care au majorate salariile cu 50% şi alţi profesori care au salariile nemajorate cu 50%. Ar fi ideal şi de dorit ca România să aibă resurse financiare prin care să poată acoperi creşterile financiare de 50%, aşa cum au fost adoptate în 2008”, a declarat Emil Boc.
Potrivit premierului, majorarea salariilor cu 50% în Educaţie presupune pentru acest an un efort bugetar suplimentar de aproximativ 500 de milioane de euro, bani pe care Ro