O parte tot mai mare din deşeurile generate de sectoarele industriale şi de consumatorii din Europa sunt reprelucrate şi transformate în materii prime secundare şi în produse noi, nemaifiind depozitate în gropile de gunoaie. Cu toate acestea, până acum nu existau criterii clare pe baza cărora să se stabilească când anumite materiale recuperate din deşeuri încetează să mai fie deşeuri şi pot fi tratate ca alte produse sau materii prime.
Primul regulament cu privire la încetarea statutului de deşeu, adoptat astăzi, stabileşte astfel de criterii pentru deşeurile de fier, oţel şi aluminiu. Scopul său este de a stimula pieţele europene de reciclare.
Comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik, a afirmat: „Trebuie să începem să tratăm deşeurile ca pe o resursă valoroasă, iar faptul că astăzi au fost adoptate aceste criterii de încetare a statutului de deşeu pentru unele fluxuri de materiale va stimula considerabil industria şi serviciile de reciclare europene. Europa face astfel încă un pas important în realizarea obiectivului său de a avea o economie care îşi utilizează eficient resursele şi de a deveni o societate axată pe reciclare.”
Un obiectiv important al regulilor de încetare a statutului de deşeu este stimularea pieţelor de reciclare din UE. Ele vor crea un mediu de securitate juridică şi condiţii echitabile de concurenţă pentru industria reciclării, vor elimina sarcinile administrative inutile din acest domeniu prin scoaterea unor materii prime secundare sigure şi ecologice de sub incidenţa legislaţiei privind deşeurile şi vor contribui la aprovizionarea cu materii prime a sectoarelor industriale din Europa.
Până acum, din lipsă de criterii clare şi armonizate, s-a ajuns în situaţia în care unele state membre au elaborat cadre de reglementare a materialelor de reciclat diferite şi uneori incompatibile.
Conform regulamentului