Analizele prelevate din fântâna aflată într-o gospodărie din comuna Voineasa arată că apa fierbinte nu vine de la un izvor termal.
Dacă la început bănuiau că minunea ar avea legătură cu un izvor termal, acum reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Olt şi cei ai Gărzii de Mediu Olt s-au lămurit. În urma verificărilor, aceştia au stabilit că valorile apei sunt în limite normale. „Analizele fizico-chimice pe care le-am făcut noi arată că că PH-ul, duritatea apei, dar şi nitriţii şi nitraţii sunt în limită normală. S-a constatat o creştere a calciului, a magneziului şi a amoniului, însă nu foarte mare”, a explicat Gheorghe Neacşa, prim-comisar în cadrul Gărzii de Mediu Olt. Conducerea DSP Olt spune că apa este potabilă, însă nu îşi explică din ce cauză fierbe. „Parametrii fizico-bacteriologici sunt în limite normale. Asta arată că în momentul recoltării probelor din fântână, apa era potabilă. Există însă posibilitatea ca în urma unor mişcări ale pământului, calitatea apei să se modifice şi să se deterioreze. Noi am luat legătura cu un profesor geolog care va analiza situaţia. După ce vom trage concluzia finală vom vedea ce este de făcut. Până atunci însă recomandăm să nu se consume din apa respectivă”, a spus Andrei Iordache, directorul DSP Olt.
„Nu am mai întâlnit aşa ceva”
Soţii Elena şi Ştefan Diţu, din comuna olteană Voineasa, spun că în ultimele zile, temperatura apei din fântâna lor a mai scăzut. “De câteva zile, apa a început să se mai răcească. Dacă la început nici nu puteam să spăl rufe cu ea, de fiartă ce era, acum e un pic mai rece. Parcă ar fi două izvoare: unul cu apă rece, şi altul că apă caldă, iar apa ar veni amestecată”, a spus Elena Diţu.
Un profesor universitar geolog din Cluj analizează situaţia de la Voineasa, încercând să elucideze cauza fierberii apei. „Temperatura apei va fi monitorizată cel puţin o s