Spasmele nocturne al picioarelor (sindromul picioarelor neliniștite) pot fi semnul unor boli de inimă neștiute, arată un nou studiu efectuat de cercetătorii de la Mayo Clinic din Arizona. Sursa: ADI PÎCLIŞAN
Persoanele care își mișcă picioarele frecvent în somn au, de regulă, inima „groasă”, o afecțiune care îi predispune la boli cardiovasculare, atac cerebral și moarte subită.
„Nu spunem că este o relație de tip cauză-efect, dar afecțiunea poate fi semnul unor probleme cardiace, de care medicii trebuie să țină cont de acum înainte”, a declarat Dr. Arshad Jahangir, autorul studiului.
Deși nu există statistici clare, sindromul picioarelor neliniștite afectează milioane de oameni din întreaga lume. Anumiți medici cred că gravitatea bolii a fost oarecum exagerată pentru a vinde mai bine tratamentul.
Risc dublu de boli cardiovasculare
Studiile anterioare au dovedit că majoritatea bolilor somnului (apnee, insomnie) presupun un risc cardiac. Studiul curent este însă primul de acest gen care a cercetat impactul asupra sănătății, mai mult decât impactul asupra calității vieții.
Cei 584 de voluntari au fost investigați și au fost împărțiți în două grupuri. 45% din aceștia au avut cel puțin 35 de spasme în timpul nopții, iar restul de 55%, mai puține spasme.
În urma investigațiilor, s-a dovedit că voluntarii din prima categorie au inima mai groasă, o afecțiune care dublează riscul cardiac.