În luna februarie 2011, salariul mediu brut a fost de 1944 lei, cu 1,0% mai mic decât luna precedentă, iar salariul mediu net a fost de 1414 lei, în scădere faţă de luna anterioară cu 10 lei. Cele mai mari salarii nete s-au înregistrat în fabricarea produselor din tutun (3790 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (855 lei). Cele mai mari creşteri ale salariului net au fost in banci, asigurari si fonduri de pensii- 30,4%, mai arata INS. Evident ca atunci cand salariul net scade iar preturile cresc, ponderea cheltuielilor alocate creste la randul ei, scazand indicatorii care tin de calitatea vietii. Fata de tarile din jur, Romania continua sa aiba printre cele mai mici salarii brute.
Doar in Bulgaria se castiga mai putin decat in Romania, potrivit datelor consultate de HotNews pe site-urile institutelor nationale de statistica ale diferitelor state. In plus, evolutiile economiilor vecine permit cresteri salariale (vezi cazul Poloniei sau Cehiei), in vreme ce criza locala obliga la ajustari continue. In graficul de mai jos aveti salariile exprimate in echivalent lei din cateva state din jur.
Potrivit INS, fluctuaţiile salariului sunt determinate, în principal, de acordarea celui de al 13-lea salariu şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de salariu comparat Foto: Hotnews perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an.
Februarie 2011 comparativ cu ianuarie 2011În luna februarie 2011, nivelul câştigului salarial mediu net a înregistrat, în aproape egală măsură, atât creşteri cât şi scăderi faţă de luna precedentă, mai anunta statisticienii romani.
Creşteri s-au înregistrat ca urmare a acordării în luna februarie 2011 a primelor ocazionale, majorărilor salariale,