Foto: Thinkstock Obezitatea a atins proporţiile unei epidemii la nivel mondial. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) estimează într-un raport recent că 1,5 miliarde de adulţi şi 43 de milioane de copii sub 5 ani sunt afectaţi de obezitate şi supraponderabilitate. Experţii OMS susţin că, în prezent, numărul cazurilor de obezitate s-a dublat faţă de 1980.
Potrivit OMS, epidemia de obezitate se răspândeşte rapid în rândul copiilor şi tinerilor din ţările aflate în curs de dezvoltare. Considerată în trecut o problemă specifică ţărilor avansate din punct de vedere economic, în prezent, obezitatea creşte în mod spectaculos în ţările aflate în curs de dezvoltare, mai ales în mediul urban. Astfel, peste 35 de milioane de copii cu greutate excesivă trăiesc în ţări în curs de dezvoltare şi 8 milioane în ţări dezvoltate. Această situaţie este pusă pe seama alimentaţiei nesănătoase a populaţiei din ţările aflate în tranziţie şi pe lipsa măsurilor venite din partea autorităţilor pentru prevenirea obezităţii. Din această cauză s-a ajuns ca obezitatea să facă mai multe victime decât subponderalitatea şi malnutriţia.
Excesul ponderal este al cincilea factor de risc în ceea ce priveşte mortalitatea la nivel mondial. Cel puţin 2,8 milioane de adulţi mor în fiecare an din cauza bolilor asociate obezităţii. Astfel, obezitatea este incriminată în 44% dintre decesele survenite prin diabet, în 23% dintre decesele survenite prin boli de inimă şi în 7%-41% dintre decesele provocate de diferite forme de cancer.
Principala cauză a obezităţii este dezechilibrul energetic între caloriile acumulate şi cele consumate. Experţii OMS au constatat că, la nivel mondial, se înregistrează un consum mai mare de alimente rafinate bogate în calorii, grăsimi şi zaharuri, dar sărace în vitamine şi minerale, care sunt mai ieftine decât alimentele sănătoase. De asemenea se consta