Băncile care au participat până acum în programul Prima Casă îşi vor putea transfera portofoliile de credite, aşa încât un client care a luat un împrumut Prima casă de la o bancă, ar putea deveni debitorul altei bănci, unde va trebui să continue plata ratelor, potrivit reprezentanţilor Băncii Comerciale Române.
Astfel, în cadrul programului Prima casă 4, ce urmează să fie lansat în perioada următoare, băncile vor folosi 50% din garanţiile deja acordate de stat pentru primele trei faze ale programului, pentru a susţine creditele viitoare. Creditele Prima casă 4 vor fi susţinute de garanţii de la stat în proporţie de 50%, în timp ce în primele trei faze ale programului acestea au fost susţinute integral de garanţii acordate de stat.
Nu toate băncile participante la primele trei faze ale programului şi-au manifestat intenţia de a participa la Prima casă 4.
Cele care nu vor lua parte în continuare la program, vor putea însă să vândă portofoliile de credite către băncile participante, aşa încât acestea din urmă să utilizeze jumătate din garaţiile deja acordate de stat pentur a credita în continuare.
Ce se întâmplă cu clienţii transferaţi
"Pentru clienţi nu va interveni nicio schimbare. Cine plătea creditul la o anumită bancă va continua să achite ratele la o alta", a spus reprezentantul BCR.
Până în prezent, 3 bănci au confirmat că doresc să participe la a patra fază a programului Prima casă, acestea fiind BCR, BRD SocGen şi Bancpost.
Până în prezent, statul a acordat garanţii de circa 1,7 miliarde de euro în program. Din acestea, circa 800 de milioane de euro vor putea fi utilizate pentru acordarea de credite în cadrul fazei viitoare a programului. Reprezentanţii BCR se aşteaptă ca aceste garanţii să fie suficiente pentru continuarea programului Prima casă o perioadă de 2 ani.
Lu