Vor trece cel puţin doi ani până când puterea de cumpărare a românilor va creşte, adică vom avea venituri cu care să ne putem cumpăra mai multe bunuri decât pe timp de criză. Sursa: VLAD STĂNESCU
Deşi autorităţile se aşteaptă ca România să reia în 2011 creşterea economică, revenirea va fi prea anemică pentru ca şi românul de rând să simtă o îmbunătăţire a nivelului de trai, spun analiştii. În urmă sunt doi ani de recesiune puternică, iar odată cu economia au scăzut şi salariile, cele ale bugetarilor diminuându- se cu 25% în 2010, după un val de tăieri salariale în mediul privat. Veniturile bugetarilor au beneficiat însă de o majorare cu 15% la începutul acestui an.
Cumulate cu scumpirile din ultimii ani, scăderile de salarii au condus la o erodare puternică a puterii de cumpărare a românilor, ceea s-a văzut în consum. "Activitatea economică s-a contractat cu 10%, iar consumul cu 13-14%, faţă de începutul crizei, în termeni reali", a spus Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.
Creştere de salarii de cel mult 5%, la anul
Pentru a vedea o revenire a puterii de cumpărare, veniturile ar trebui să crească mai mult decât preţurile. Or, pentru bugetari, cel puţin, anul acesta nu este loc de majorări salariale, a spus Gheorghe Gherghina, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP). În acelaşi timp, presiunile pe creşterea preţurilor sunt mari. Ţinta de inflaţie este de 3% +/- un punct procentual în 2011, dar, cumulaţi, toţi factorii care apasă acum pe creşterea preţurilor ar putea duce la o majorare a acestora mult mai puternică. De altfel, Ionuţ Dumitru se aşteaptă ca banca centrală să revizuiască în creştere prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 3,6% cât este acum. Anul viitor se anunţă ceva mai bun, dar nu cu mult.
Creşterile salariale, chiar dacă vor avea loc, vor fi mici, iar ţinta de infla