Ministerul Sănătăţii anchetează poticnelile serviciilor de Ambulanţă solicitate în cazul pacienţilor morţi în judeţele Vâlcea şi Constanţa. Bolnavii nu puteau fi salvaţi în spitalele închise de la Bălceşti – Vâlcea şi Băneasa – Constanţa, susţine Raed Arafat.
Decesele celor doi pacienţi, de miercuri şi joi, în localităţi unde au fost închise spitalele, nu au nicio legătură cu reorganizarea sistemului sanitar, a declarat ieri subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii (MS), Raed Arafat. „Nu găsim o corelare între un spital de categoria a patra, precum cel de la Bălceşti - Vâlcea, unde existau specialităţi de ginecologie şi ORL şi un medic pensionar, ori un centru de sănătate, cum e cel de la Băneasa - Constanţa, şi decesul celor doi pacienţi.
Ei nu puteau fi salvaţi oricum în acele spitale", a declarat Raed Arafat. Oficialul a precizat că ministerul suspectează şi anchetează totodată şi posibile greşeli particulare în organizarea serviciilor de Ambulanţă, în ambele cazuri.
„La Vâlcea s-au pierdut 30 de minute"
Vâlceanul Ion Sanda (42 de ani) a murit joi pe bancheta din spate a unui autoturism cu care fusese adus de rude la Spitalul Bălceşti, desfiinţat de la 1 aprilie de Ministerul Sănătăţii. La primul telefon, dispecerul de la Salvare le-a spus că toate ambulanţele se aflau pe traseu.
Apropiaţii bolnavului nu au ştiut că spitalul din Bălceşti a fost închis şi l-au cărat pe acesta până acolo cu o maşină a unui vecin. Rudele lui Sandu spun că acesta ar fi fost salvat dacă spitalul nu era desfiinţat, însă ancheta MS indică alte cauze. Una dintre ele ar fi decizia rudelor de a-l transporta pe bolnav cu o maşină personală, care i-ar fi dăunat prin poziţia incorectă pe care a avut-o pe bancheta din spate.
A doua cauză ar fi legată de cea de-a treia ambulanţă din Bălceşti, al cărei traseu urmărit cu GPS-ul arată că a stat la spita