Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) arată că neconcordanţa condiţiilor de detenţie din închisorile româneşti cu standardele internaţionale este o realitate, cauza fiind infrastructura uzată moral şi tehnic. Mare parte a penitenciarelor din România au fost construite la începutul secolului XX, susţine autoritatea într-un comunicat, citat de Mediafax.
ANP afirmă că în perioada post comunistă au fost date în funcţiune un număr extrem de redus de locuri de cazare, respectiv 3.000, ceea ce reprezintă sub 10% din capacitatea actuală de cazare în închisori.
Reacţia autorităţilor vine după ce raportul Departamentului de Stat al SUA privind drepturile omului pentru 2010 notează că abuzurile în închisorile româneşti au continuat şi anul trecut, agresiuni atât din partea angajaţilor cât şi a colegilor de detenţie fiind relatate de media şi de ONG-uri.
La nivelul ANP există o preocupare constantă pentru a reduce numărul acestor incidente. Astfel, în cursul lunii august 2010 s-a efectuat un studiu privind prevalenţa comportamentelor agresive în rândul deţinuţilor.
"Trebuie precizat faptul că aceste conduite agresive ale persoanelor private de libertate sunt determinate şi de imposibilitatea materială, generată de arhitectura învechită a sistemului de a asigura cazare individuală pentru detinuţii identificaţi ca având potenţial heteroagresiv ridicat. În cursul aceluiaşi an, în scopul soluţionării incidentelor şi conflictelor, a fost creată la nivelul fiecărei unităţi penitenciare instituţia negociatorului, lucrători de penitenciare specializaţi în gestionarea unor astfel de situaţii", arată ANP.
Cazurile de agresiune a personalului împotriva deţinuţilor reprezintă cazuri absolut izolate şi sunt tratate cu maximă severitate de către Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi Parchete, subliniază ANP.
Administraţia Naţională a Peniten