Analiştii militari şi de politică externă citaţi de CNN prezintă trei posibile evoluţii ale conflictului din Libia, unde forţele NATO au intervenit aerian pentru a-l opri pe dictatorul Muammar Gaddafi să atace opoziţia şi să-i omoare pe rebelii care îi cer demisia.
1. Impas prelungit: Situaţia actuală, în care rebelii şi opoziţia controlează oraşele Benghazi, Ajdabiya şi o parte a coastei libiene, iar Gaddafi restul ţării, ar putea rămâne neschimbată pentru mult timp.
"Un impas în Libia ar duce efectiv la o scindare de facto a ţării, cu un refugiu extrem de slab guvernat şi dezorganizat în estul Libiei, unde rebelii ar putea oferi adăpost militanţilor şi diverselor grupăi criminale capabile să exporte violenţă şi instabilitate în alte ţări din Africa de Nord şi din Orientul Mijlociu", susţin Zachary Hosford şi Andrew Exum, experţi ai Centrului pentru o Nouă Securitate Americană, citaţi de CNN.
Acest scenariu ar putea să se transforme într-un mod similar cu evoluţia lui Saddam Hussein, care s-a ţinut cu dinţii de putere, timp de un deceniu, după primul Război din Golf.
2. Acord negociat: Timpul nu este de partea lui Gaddafi, spun alţi specialişti citaţi de CNN. Nu ar fi prima oară când se ajuge la un acord negociat după luni sau poate un an de conflict. La fel s-a întâmplat în Balcani, unde acordul de la Dayton a fost semnat abia în 1995, la un an după ce NATO a început să bombardeze Bosnia.
Într-un astfel de scenariu, Gaddafi ar fi forţat să cedeze, pentru că rebelii câştigă acces la resursele petroliere ale Libiei, la arme şi antrenament provenite din alte ţări, în timp ce Gaddafi este împovărat de sancţiuni internaţionale. Dictatorul nu ar mai avea bani să-şi plătească mercenarii, ar pierde controlul şi ar fi forţat să negocieze.
Negocierile ar putea duce la o conducere asigurată de un consiliu interimar, apoi la alegeri parlament