Încheiem astăzi o săptămână neagră în sănătate. Oameni care au murit la uşa spitalelor, medici şi asistenţi derutaţi după ce au fost obligaţi să-şi schimbe locul de muncă, pacienţi disperaţi pentru că spitalul din localitate s-a desfiinţat.
Luni, multe dintre spitalele propuse spre reprofilare erau deja cu lacătul pe uşă. De nevoie şi din obişnuinţă, pacienţii au continuat să le solicite asistenţă medicală, însă au fost trimişi la zeci de kilometri distanţă. Nemulţumirea a degenerat în proteste, în Caraş Severin, Prahova, Buzău, Braşov, Bucureşti şi Ilfov.
Marţi protestele au continuat în ţară, iar în unele cazuri, cum s-a întâmplat la Comăneşti în Bacău, pacienţii s-au baricadat în saloane refuzând să plece acasă.
Miercuri, în spitalul din Tutova judeţul Vaslui mai rămăseseră 10 copii cu boli rare. Medicii şi asistenţii se plângeau că nimeni nu ştia unde vor fi transferaţi micuţii care au nevoie de îngrijiri speciale. În aceaşi zi, la Băneasa în judeţul Constanţa, un bărbat de 60 de ani care suferise un infarct a murit, pe drum, după ce a fost plimbat dintr-o ambulanţă în alta.
Joi, un alt bărbat de doar 41 de ani a murit la uşa spitalului închis la Bălceşti, în judeţul Vâlcea. Rudele l-au transportat cu maşina proprie, după ce ambulanţa care ar fi trebuit să-l preia a întârziat 45 de minute.
Vineri, alt spital închis, un nou protest, de data aceasta la Urlaţi în judeţul Prahova.
Sâmbătă, medicii şi locuitorii din Codlea, judeţul Braşov au ieşit în stradă pentru a 10-a oară, din dorinţa de a păstra spitalul din localitate. Disperaţi, oamenii au blocat Drumul Naţional 1 timp de câteva zeci de minute şi s-au îmbrâncit cu jandarmii.