Foarte mulți bolnavi diagnosticați cu cancer pulmonar continuă să-și aprindă o țigară, chiar dacă gestul împiedică recuperarea și le pune în pericol viața, arată un nou studiu efectuat de Institutul American de Oncologie.
Cei mai mulți continuă să fumeze din fatalism, considerând că „oricum este prea târziu ca să mai salveze ceva, că nu mai au nimic de pierdut”, spune Kathrin E. Weaver, conducătorul studiului.
O astfel de gândire este însă greșită. „Există beneficii ale renunțării la fumat din momentul în care ați fost diagnosticat. O dată cu renunțarea la fumat crește rata de supraviețuire, organismul răspunde mai bine la tratament, crește calitatea vieții, se îmbunătățește respirația și circulația sângelui”, mai spune cercetătorul.
Continuând să fumeze însă, bolnavul poate dezvolta o formă secundară de cancer și poate avea stări de rău: pierderea apetitului, oboseală, insomnii, tuse cu sânge, depresie, anxietate.
Cercetătorii au monitorizat 742 de bolnavi de cancer și au ajuns la concluzia că 18% din pacienții recent diagnosticați cu cancer pulmonar nu se lasă de fumat. De asemenea, 12% din bolnavii de cancer colorectal, provocat într-o oarecare măsură de fumat, continuă să fumeze.
Rudele fumează cot la cot cu bolnavii
Un procent și mai mare al rudelor bolnavilor de cancer continuă să fumeze, în defavoarea bolnavilor. Un sfert din familiile unde există bolnavi de cancer pulmonar și o cincime din familiile bolnavilor de cancer colorectal fumează.
„Dacă bolnavii văd că rudele se lasă de fumat, renunță și ei mai ușor. Dacă și pacientul, și rudele continuă să fumeze, bolnavul se confruntă cu sentimente de vinovăție”, spune specialistul.