Marius Cigher este preşedintele Asociaţiei Speologice „Geoda”, în cadrul căreia, alături de alţi tineri pasionaţi de speologie, explorează peşterile din judeţ şi din ţară.
Marius Cigher a fost pasionat de natură din adolescenţă, geografia fiind una dintre materiile sale preferate din timpul liceului. Simţind că acesta este drumul pe care vrea să-l urmeze în carieră, mureşeanu a dat admitere la Facultatea de Geografie din Cluj, iar în timpul studenţiei l-a cunoscut pe renumitul profesor Iosif Viehmann, cercetător principal la Institutiul de Speologie din Cluj, care i-a devenit un adevărat mentor.
„Am ajuns întâmplător la o prelegere de-a lui, pe care o ţinea doar o dată pe săptămână. Era un amfiteatru plin, se stărea şi pe jos şi se simţea o puternică emulaţie deoarece profesorul respectiv povestea cu şarm şi carismă despre întemeietorul speologiei şi despre expediţiile marilor geografi sau exploratori ai lumii”, mărturiseşte Marius Cigher.
După absolvirea facultăţii, mureşeanul s-a întors acasă în Luduş, unde a început să predea geografia. După câţiva ani s-a mutat în Târgu-Mureş, unde şi-a continuat activitatea didactică.
Prima expediţie profesionistă
Profesorul clujean Iosif Viehmann i-a insuflat mureşeanului pasiunea pentru speologie, iar prima expediţie profesionistă într-o peşteră la care Marius Cigher a participat a fost tot sub îndrumarea renumitului dascăl.
„În 2005 am făcut prima ieşire profesională într-o peşteră, la Izvorul Tăuşoarelor din Munţii Rodnei. Eram 30 de participanţi, coordonaţi de o echipă de speologi profesionişti. Am stat 24 de ore în peşteră, timp în care am şi dormit. Peştera avea 200 de metri adâncime şi se cobora pe nişte scăriţe. Era umezeală, întuneriz şi era plin de lilieci”, spune Marius Cigher. Frumuseţea formaţiunilor de gips şi cristalizărilor de mirabilit au meritat însă efortul. @N_