Va place sa jucati mima? Premierului Boc si ministrului Cseke le place, caci altfel e greu de inteles cum de se pricep atat de bine la ea. Nu stiu daca am mai vazut o mimare atat de reusita a reformei, ca cea din ultimele luni. Un „succes” la care au contribuit (involuntar) si televiziunile care au vorbit despre victimele reformei sistemului medical. De parca chiar ar exista o astfel de reforma.
In realitate, reforma despre care presa spune ca face victime nu este autentica. Inchiderea celor 67 de spitale este o masura corecta – nu atat financiar (economiile realizate fiind modeste), ci mai ales din punctul de vedere al redistribuirii medicilor, o resursa profesionala deja diminuata in Romania. In masurile luate de guvernanti exista insa numeroase alte incongruente care demonstreaza ca, deocamdata, totul se reduce la un exercitiu de retorica politica.
UNU
Ce socheaza in primul rand este pretentia de a avea un sistem medical comparabil cu cel occidental dar folosind resurse financiare de zeci de ori mai mici. In ciuda promisiunilor politicienilor, Romania continua sa fie tara europeana care aloca sanatatii cele mai putine resurse ca procentaj din PIB (5%, comparativ cu Franta – 11,2% sau Turcia – 6%), aceasta chestiune depinzand strict de vointa politica. Cheltuielile cu sanatatea/capita sunt mai mici la noi decat in Bulgaria si egale cu cele din Turcia. In plus, datoriile unor mari companii de stat (CFR sau Compania Nationala a Huilei) catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate(CNAS) raman deocamdata neonorate. In aceste conditii, CNAS nu plateste spitalelor serviciile medicale la valoarea lor reala de piata, acestea fiind condamnate sa functioneze pe buza falimentului.
DOI
Ministerul Sanatatii anunta reducerea numarului de paturi, invocand necesitatea apropierii de media europeana. Se trece sub tacere faptu