Portugalia este ţara cea mai săracă din vestul Europei, precum şi ţara cu cel mai scăzut nivel de şcolarizare, fapt care pune probleme serioase eforturilor de ieşire din criză, deoarece Portugalia trebuie să genereze pe termen lung creştere economică suficientă pentru a reuşi să-şi plătească datoriile, însă forţa de muncă needucată ridică dificultăţi pentru relansarea economică, scrie cotidianul The Wall Street Journal.
Forţa de muncă necalificată şi ieftină, care altădată era baza industriei portugheze de textile, a provenit ani la rând din Asia. Ulterior, valul de ţări din Europa Centrală şi de Est care au făcut parte din blocul comunist şi care au intrat în anul 2004 în Uniunea Europeană a oferit soluţia muncitorilor mai ieftini şi cu mai multă şcoală.
Grad redus de şcolarizare în Portugalia
În prezent, problema şcolarizării şi a calificării forţei de muncă portugheze a ajuns în punctul în care nu mai poate fi ascunsă în spatele muncitorilor "importaţi". Numai 28% din portughezii cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani au terminat liceul, comparativ cu 85% din germani, 91% din cehi şi 89% din americani.
"Nu văd cum va stimula Portugalia creşterea economică fără să-şi educe forţa de muncă", spune Pedro Carneiro, economist la University College of London (UCL), care a plecat din Portugalia pentru a face studiile postuniversitare în Marea Britanie.
Gradul de şcolarizare reprezintă o provocare nu doar pentru Portugalia, ci şi pentru întreaga Europă, întrucât în lipsa unei forţe de muncă cu şcoală, datoriile pe care le are de plătit guvernul de la Lisabona dau mari bătăi de cap. Creşterea nivelului de educaţie în Portugalia nu va avea loc rapid, dat fiind că tăierile drastice din buget îngreunează acest lucru. Şi chiar dacă bugetul alocat învăţământului se va mări, sesizarea beneficiilor ar putea dura ani de zile.
Spre de