RĂZBOI. Oficialii de la Maternitatea Giuleşti resping acuzaţiile că o gravidă ar fi fost părăsită de cadrele medicale în timpul avortului. Soţul femeii este hotărât să meargă în instanţă, chiar dacă e ignorat.
Cazul femeii lăsate singură în miez de noapte de cadrele medicale de la Maternitatea Giuleşti în timpul avortului, prezentat ieri în ziarul "Evenimentul zilei", a intrat în vizorul Colegiului Medicilor. În pofida declaraţiilor vehemente ale lui Iulian Ghimpeţeanu, soţul care susţine că a scos copilul cu mâna lui, medicii de la maternitate au negat acuzaţiile că femeia ar fi fost lăsată să avorteze singură de medicul de gardă fiindcă nu-i permitea religia să asiste.
Iulian Ghimpeţeanu e hotărât să mute lupta în instanţă.
"Nu s-au reţinut aspecte de culpă medicală"
"Azi (n.r. - ieri) s-a întrunit consiliul medical, care a analizat documentaţia medicală. Nu s-au reţinut aspecte de culpă medicală sau malpraxis, iar pacienta s-a externat clinic sănătos", a declarat purtătorul de cuvânt al maternităţii, Ciprian Cristescu.
Reprezentanţii Colegiului Medicilor, care analizează cazul, consideră că trebuie verificat dacă viaţa femeii a fost pusă în pericol şi dacă a fost solicitat în timp util un alt medic, "fără probleme de conştiinţă". Deşi există libertate de conştiinţă şi în medicină, medicul nu trebuie să abandoneze pacientul. "Un medic poate refuza să intervină în trei situaţii: dacă pacientul nu respectă indicaţiile sale, dacă acel caz îi depăşeşte competenţa sau dacă îi aduce atingere libertăţii de conştiinţă. În orice caz, medicul e obligat să intervină dacă viaţa pacientului e în pericol", ne-a declarat preşedintele CMR, Vasile Astărăstoae.
Dacă va fi găsit vinovat, medicul riscă o sancţiune care poate să meargă de la o simplă mustrare, la ridicarea dreptului de liberă practică.
Anali