Noua prognoză a Băncii Naţionale României privind inflaţia de la sfârşitul anului nu va fi mai mare de 5%, consideră consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu. Sursa: Vlad Stanescu
”Noi, în luna mai, vom da noua prognoză a BNR privind inflaţia pentru sfârşitul anului. Nu ştiu cât va fi, dar nu cred că va fi mai mare de 5%. Este un salt de la 3,6%, dar trebuie judecat în condiţiile speciale ale acestui an, când preţul petrolului creşte, când preţul alimentelor pe plan internaţional creşte şi când sunt foarte multe perturbări şi turbulenţe", a declarat astăzi Vasilescu, citat de Agerpres.
Acesta a precizat că de jumătate din inflaţia actuală "vom scăpa după ce va trece efectul creşterii TVA de la 19% la 24%", adică în 12 luni de la aplicarea măsurii, respectiv iulie 2010.
"Este atipică, în sensul că avem o inflaţie determinată în primul rând de măsura trecerii la un TVA de 24%, cu un efect pe 12 luni. Sigur că a fost un şoc în iulie 2010, care a dus inflaţia la 2,58% într-o lună, dar după şocul ăsta efectul a fost calculat la paşi mărunţi: 12 luni de influenţe în rata inflaţiei. Pe de altă parte, din 11.000-12.000 de produse pe care le urmăreşte statistica, şase produse produc inflaţia. Asta nu înseamnă că este inflaţie. Definiţia inflaţiei este creşterea generalizată a preţurilor de consum. Unde este creştere generalizată? Carnea are creştere de 0% pe toate tipurile, energia nu s-a scumpit", a mai spus Vasilescu.
În opinia acestuia, doar o piaţă concurenţială, o piaţă care să funcţioneze, cu autorităţi care să funcţioneze reprezintă singura cale care ar putea să reducă această inflaţie.
Ţinta adoptării euro rămâne 2015
Totodată, potrivit acestuia, ţinta aderării României la zona euro rămâne 2015. "Noi am menţinut ţinta pentru 2015 şi, deocamdată, rămâne în picioare. Păcat este că numai BNR a lua