Autorităţile locale au fost urecheate de către ministerul Mediului pentru fenomenul poluării care a atins cote ridicate la Iaşi. În replică, reprezentanţii Primăriei au anunţat că ieşenii vor inhala praful din aer şi în următorii ani din cauza lucrărilor de modernizarea a străzilor care vor începe peste câteva luni, pe proiecte europene.
Semn de primăvară la Iaşi: praf în ochi
Reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului au înregistrat pe 4 martie o valoare foarte ridicată a poluării, de 285,68 de micrograme pe metri cubi de pulberi în suspensie, adică praf, în condiţiile în care valoarea zilnică normală este de doar 50.
Marş anti-poluare prin frig şi ninsoare
„Cauza principală a constituit-o suspensia nisipului utilzat ca material antiderapant în perioada de iarna, calitatea drumurilor, lipsa vegetaţiei. Pentru a ne încadra în valorile normale am întocmit Programul revizuit de gestionare a calităţii aerului în aglomerarea Iaşi“, a spus Dănuţ Pirchiu, directorul APM.
Praful din Iaşi scos forţat din oraş
În cadrul unei videoconferinţe, ministerul Mediului, Laszo Borbely le-a cerut autorităţilor locale să transmită într-o săptămână stadiul măsurilor luate în cadrul programelor de gestionare a calităţii aerului.
„În aceste planuri, puteţi introduce noi măsuri precum realizarea de perdele umede pentru maşinile care ies de pe şantierele de construcţii, spălarea străzilor şi îndepărtarea prafului de pe străzi, amenajarea de spaţii verzi şi scoaterea maşinilor din centru“, a recomandat ministrul.
Şefii din Primărie au explicat că spală străzile în mod regulat şi că poluarea are valori ridicate la Iaşi din cauza traficului rutier. Aceştia au amintit că Direcţia Vamală încă îşi desfăşoară activitatea în oraş, chiar dacă municipalitatea le-a pus la dispoziţie o platformă de 4.000 de metri pătraţi la intrarea