Deşi şi acum mai sunt dezbateri legate de autenticitatea epidemiei de gripă aviară izbucnite în România, în 2005, statul a cheltuit sume fabuloase pentru dezinfecţii, vaccinuri şi echipamente care s-ar putea, în multe cazuri, nici să nu fi fost necesare. Abia acum, după cinci ani, D.N.A. a trimis în judecată 14 persoane acuzate că au produs bugetului un prejudiciu de aproape şase milioane de euro, prin atribuiri trunchiate de contracte de dezinfecţie anti-aviară. Şi în Timiş ar fi de elucidat controverse. De exemplu, de ce se făcea dezinfecţia doar la frontiera cu Serbia şi de ce au continuat aceste dezinfecţii mai bine de un an după lichidarea ultimelor focare?
Un dosar-mamut
Abia acum, după cinci ani de la evenimentele legate de atribuirea contractelor pentru lucrările de dezinfecţie anti-aviară, foştii directori ai Direcţiei Sanitar-Veterinare şi Agenţiei de Sănătate Publică din Ministerul Transporturilor, ButeanVictor şi Hîncu Sorina , au fost trimişi în judecată, pentru mită şi spălare de bani în cazul atribuirii unor contracte de dezinfecţie pentru gripă aviară unei firme din Iaşi. Fără a presta vreo activitate, societatea a obţinut şase milioane de euro.
În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată Preoteasa Traian, director general C.N.C.F.R., Ivănescu Florina Consuela, director general adjunct economic al C.N.C.F.R., Popa Traian, director al Direcţiei de Asistenţă Juridică a C.N.C.F.R., Voicu Dorina, director al Direcţiei Comerciale a C.N.C.F.R., Băluţ Aurel, fost director general al Companiei Naţionale de Austostrăzi şi Drumuri Naţionale, şi Lupu Laura, şeful Oficiului Juridic din cadrul C.N.A.D.N.R., pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice.
Potrivit rechizitoriului, în octombrie 2005, odată cu începerea isteriei legate de gripa aviară în România, director