Acordarea rapidă este principalul avantaj al creditelor similare celor din programul \"Prima casă\". Avansul cerut de bănci pentru accesarea acestor împrumuturi-clonă este însă mai mare. Sursa: ARHIVA EVZ
Raiffeisen Bank, Banca Comercială Română, CEC Bank, Bancpost, RBS au în portofolii credite similare celor din programul "Prima casă". Ofertele primelor două bănci sunt dedicate în special celor care au depus dosar în cadrul programului, dar nu au luat un credit din cauză că banca finanţatoare a epuizat garanţiile guvernamentale.
Cele mai ieftine oferte-clonă se înscriu în media de cost a creditelor din vechile etape ale programului. În schimb, avansul perceput de bănci pentru aceste oferte este cosiderabil mai mare decât al creditelor din programul guvernamental. Astfel, CEC Bank cere un avans de 10%, iar Raiffeisen Bank, BCR şi Bancpost au fixat un avans de 15%, pentru creditele similare celor din program, în timp ce ofertele "Prima casă" au un avans de 5%.
Avantajul creditelor alternative la cele garantate de stat este acordarea mai rapidă. Potrivit Raiffeisen Bank, clientul primeşte banii cu două săptămâni mai repede, nemaifiind necesară aprobarea Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.
Costuri mai mici pentru clienţii proprii
Ca şi în cazul împrumuturilor oferite prin "Prima casă", unele bănci, cum ar fi BCR şi RBS, oferă pentru creditele-clonă dobânzi mai avantajoase celor care acceptă să-şi încaseze veniturile prin intermediul băncii.
Astfel, pentru un credit de 50.000 pe 30 de ani la RBS, clientul va achita dobânzi şi comisioane în valoare de 63.000 de euro dacă îşi încasează venitul într-un cont RBS, faţă de un cost de circa 74.000 de euro, achitat dacă nu este client al băncii. Virarea venitului prin RBS îi aduce deci o economie de 11.000 de euro.
La BCR, pe