Ministrul Sănătăţii a fost acuzat că nici un spital din Harghita şi Covasna, zone cu populaţie preponderent maghiară, nu a fost inclus în lista unităţilor desfiinţate în urma reformei pornite de acesta. În replică, Cseke Attila a declarat că spitalele din cele două judeţe nu s-au încadrat în criteriile care au stat la baza reorganizării altor 67 din restul ţării. „Cei care mă acuză ar trebui să verifice care este situaţia", a îndemnat Cseke Attila.
Am decis să verificăm adevărul la faţa locului. Am mers cu camera ascunsă la câteva unităţi sanitare din Harghita, pentru a vedea dacă acestea corespund sau nu criteriilor despre care vorbea ministrul Sănătăţii.
„Acum nu e nimeni internat"
Prima oprire am făcut-o la Cristuru Secuiesc, localitate aflată la numai 20 kilometri de Odorheiu Secuiesc. Unitatea sanitară de aici are doar o secţie de Medicină Internă şi una de Pediatrie şi ar trebui să asigure serviciu medical permanent. Noi am ajuns în faţa „Spitalului orăşenesc" la o oră după miezul nopţii, cu următorul scenariul: eram însoţiţi de un „unchi" bătrân, care nu se simţea bine, iar în trecut a avut probleme cu inima. Am descoperit însă că poarta era legată cu lanţul. Am remarcat un singur bec aprins în toată clădirea şi, deoarece nu era nimeni la intrare, am început să strigăm până când a sosit un portar adormit să ne deschidă.
Reporter: Fiţi amabil, unchiul se simte cam rău. Există posibilitatea să-l examineze cineva aici în spital?
Portar: Da, intraţi aici şi aşteptaţi puţin, la ambulanţă, a doua uşă pe dreapta.
Portarul a sunat pe cineva şi după câteva minute din staţia de ambulanţă a apărut o asistentă, de asemenea, pe jumătate adormită. „O secundă vă rog, să o trezesc pe doamna doctor", ne-a comunicat ea, după ce i-am explicat situaţia.
Au mai trecut cinci minute şi a apărut medicul. L-a controlat plictisită pe „unchiul" nostru