Creierul poate fi pacalit usor in anumite circumstante si cu anumite trucuri, aceasta realitate fiind valabila si in ceea ce priveste perceperea spatiului. Mai exact, daca ai o gradina cu o suprafata mai mica decat ti-ai dori, poti crea iluzia ca aceasta este mai mare.
Potrivit How Stuff Works, iata cateva strategii care te pot ajuta in acest sens.
1. Foloseste culorile intelept
Culorile calde, cum ar fi rosu, galben, maro, portocaliu, au un efect excitant asupra creierului uman. Ca rezultat, oamenii sunt atrasi vizual de acestea, iar ele par a veni catre oameni. In schimb, culorile reci, precum albastru, verde, roz, purpuriu, par a se departa si a se imbina cu peisajul intreg.
Asadar, daca plantezi flori care au culori calde in jurul punctului central al curtii, cum ar fi in jurul casei, vei atrage atentia asupra acestuia, in timp ce, asezand plante colorate in nuante reci pe marginea curtii vei crea iluzia de distanta, astfel ca gradina va parea mai mare.
2. Ai grija si la texturi
Si acestea pot crea iluzia de distanta, ca si culorile. In functie de textura, plantele pot fi impartite in trei categorii: fine, medii si grosiere, diferentierile fiind facute dupa felul in care planta reflecta lumina. O planta delicata cu o multime de frunze mici reflecta multa lumina. Cele mai grosiere, cu frunze mari, creeaza un contrast puternic intre lumina si umbrele care se formeaza din pricina frunzelor mari.
Prin urmare, plantele grosiere atrag atentia mai mult decat cele delicate, care tind sa se confunde cu decorul. Si, ca si culorile reci, care par a se imbina cu peisajul, plantele finute par mai departate, dand iluzia de spatiu. Asadar, planteaza flori grosiere spre centrul gardinii si flori delicate spre marginile ei, pentru a da impresia de distanta.
3. Adopta strategii japoneze @N